České ovocnářství
České ovocnářství
Josef Eduard Proche (1822 - 1908)
Ovocnář, sadař, šlechtitel, dal vznik velkému množství ovocných odrůd.
Působil ve Sloupně, spolupracoval s mnoha domácími i zahraničními ovocnáři.
První zmínka v 8-9 století př.n.l. - Homér zmiňuje pěstování jabloní a hrušní.
Čas plynul a přeskočíme do doby Karla IV, kdy už známe konkrétní názvy odrůd jabloní, hrušní a jiného ovoce.
Rozdělení sadů:
Intenzivní sady = sady s vysokými výnosy ovoce a pěstováním ovoce v meziřadí. Životnost sadu cca 20 let - "vyždímej co můžeš" Vysoké pěstební nároky, užití chemie a hnojiv. Ovocné stromy se dosazují ve čtyřletých intervalech, aby sad stačil vysoké produkci a bylo každý rok co sklízet.
Extenzivní sady = sady dlouhověké, mohou být v režimu EZ a počítá se s nižšími výnosy asi o 20%. Cílem je aby takový sad byl soběstačný, v souladu s přírodou a minimálním užitím chemie.
Krajinotvorné sady = sady ekologické, pro zkrášlení krajiny.
Výukový program "České ovocnářství" byl podpořen z grantového programu Jihočeského kraje.